Podgoričani o novom zakonu: „Ako ne možemo uz kafu da zapalimo cigaretu, onda nećemo ni ići u kafić“

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

U Crnoj Gori je danas stupio na snagu Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, pa je tako zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru, a ko bude prekršio odredbe zakona rizikuje da plati kaznu i do 20.000 eura.

Pitali smo Podgoričane šta misle o novom zakonu.

Mišljenja su oprečna:

„Ako ne možemo uz kafu da zapalimo cigaretu, onda nećemo ni ići u kafić“, kazala nam je sugrađanka.

Pušači su saglasni da će se smanjiti promet u ugostiteljskim objektima.

„Zakon ide na štetu ljudi koji drže lokale, jer će se sigurno osjetno smanjiti broj gostiju koji uz piće vole da zapale cigaru…

Zabranu pušenja podržavam, ali neomogućavanje pušačima da negdje puše i da imaju posebnu prostoriju, stvarno nije u redu…“

U civilizovanom svijetu je normalno da se ne puši na javnim prostorima, kaže pak jedna Podgoričanka.

„U Americi ne možete ni ulicom da idete i da pušite. Pošto smo suprug i ja nepušači, uvijek smo se osećali diskriminisano jer ne nijesmo mogli poći u kafić da uživamo u piću bez duvanskog dima. Nadam se da ćemo sa ovim zakonom napokon moći da pođemo u kafić i da uživamo bez duvanskog dima“, zadovoljna je ona.

Subjekti nadzora imaju zakonski rok trideset dana da prilagode poslovanje novom zakonu, kazala je za Antenu M zamjenica PR Uprave za inspekcijske poslove Milena Ostojić.

„Inspekcije će ići u kontrolu tek nakon isteka roka od trideset dana“, navela je Ostojić.

Efikasna kontrola pušenja mora da bude zadatak svih sektora i čitavog društva, kazala je za Antenu M Mina Brajović iz Svjetske zdravstvene organizacije.

„Neophodno je da se insistira na dosljednom sprovođenju zakona, ali i paralelno sa tim mora se raditi na podizanju nivoa svijesti koliko je pušenje štetno.

Moraju da se primjenjuju i mjere kontrole ponude i tražnje duvanskih proizvoda, tu prije svega mislim na mjere fiskalne politike.

Povećanjem cijena duvanskih proizvoda kontroliše se tražnja, takođe se i smanjuje učestalost pušenja“, zaključuje Brajović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here