Upozorenje MUP-a: Večeras nevrijeme, građani da zaštite imovinu

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Direktorat za vanredne situacije MUP-a pozvao je danas nadležne Službe da podignu nivo operativne spremnosti zbog najavljenog nevremena. Direktorat je upozorio građane da preduzmu preventivne aktivnosti radi zaštite imovine.

„Shodno obavještenju od strane Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u kojem se navodi da se danas popodne, do kraja dana i tokom noći, na području Crne Gore, a naročito na jugoistoku zemlje i u regionu južnog Jadrana, očekuje jaka frontalna konvekcija koja će usloviti jak razvoj olujno-grmljavinskih oblaka sa uslovima za lokalne kratkotrajne vremenske nepogode (lokalno kratkotrajni jak olujni vjetar, jaka kiša uz grad i jaka atmosferska pražnjenja), Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je preko Operativno komunikacionog centra 112 poslao upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti“, navodi se u saoopštenju Direktorata za vanredne situacije.
Poziv je poslat svim opštinama, Upravi policije, svim službama zaštite i spašavanja, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Direkciji za saobraćaj, nacionalnim parkovima, CEDIS-u, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Elektroprivredi Crne Gore, Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore, Crnagoraputu, kao i Aerodromima Crne Gore, Aerodromu Podgorica i Aerodromu Tivat, te Upravi pomorske sigurnosti i Upravi za šume.

U pozivu je data detaljna informacija o očekivanoj meteorološkoj situaciji, a poslat je u skladu sa preventivnim aktivnostima koje se sprovode za slučaj vremenskih neprilika.
Kako se navodi u obavještenju, kao posljedica dejstva olujno-grmljavinskih oblaka lokalno su mogući olujno-vrtložni efekti  koji su praćeni vrlo jakim vjetrovima kratkotrajno i lokalno, a zbog jakog razvoja oblaka potencijalno su mogući kratkotrajno jaka kiša i pljuskovi sa „flash flood“ efektima, naročito u urbanim sredinama i na bujičnim tokovima.
„Ovi meteorološki uslovi potencijalno mogu imati značajan uticaj na zahvaćeni prostor sa uslovima za lokalno otežano funkcionisanje (potencijalno može doći i do prekida infrastrukturnih sistema, na pomorsko-turističkim aktivnostima u južnim Jadranu  i potencijalno mogu ostvariti uticaj na svakodnevne redovne uobičajene aktivnosti)“, objašnjava se u saopštenju.
Direktorat za vanredne situacije poziva i građane da preduzmu neophodne preventivne aktivnosti u cilju zaštite imovine.