EVO ŠTA TREBA DA RADITE AKO SE NAĐETE PORED ŽRTVE UDARA GROMA! Sve češće se dešavaju NESREĆE tokom nevremena, a ljudi zaboravljaju OVAJ POTEZ

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Ponovo nas očekuje nevreme u Srbiji uz obilne padavine i grmljavinu i valja imati na umu kako se ponašati, pa čak i u najkritičnijim situacijama.

Letnji pljuskovi obično su praćeni grmljavinom. Statistika govori da tokom godine od udara groma strada deset osoba.

FOTO: PROFIMEDIA

Zato je jako važno da znate kako da se ponašate ako dođe do udara groma i kako stradaloj osobi da pružite prvu pomoć.

Ako poredite udar groma i udar struje onda ćete shvatiti da je smrtnost mnogo veća od udara struje jer je tokom udara groma jako kratko vreme kontakta tela i groma.

FOTO: PROFIMEDIA

Udar groma može da bude direktan i indirektan. Direktan je kada osoba nosi metalne predmete na otvorenom prostoru u vreme grmljavine, a indirektan obično nastaje kada jednosmerna struja prolazi kroz drvo koje ima veći otpor nego vazduh izmedju drveta i žrtve, te struja pronalazi put manjeg otpora, odnosno preko žrtve prelazi u zemlju.

Neposredni uzrok smrti, najčešće je srčani zastoj, koji nastaje zbog trenutne depolarizacije miokarda. U slučaju da do toga ne dođe, kod unesrećenog se mogu razviti hipertenzija, tahikardija, nekroza miokarda.

Prva pomoć kod udara groma i terapija lekovima

Prvo i osnovno je da se nesrećna osoba i spasilac sklone na bezbedno mesto. Sledeći postupak je održavanje kardiorespiratorne funkcije, pri čemu voditi računa da ne dođe do oštećenja vratne kičme.

Od medikamenata po potrebi koriste se analgetici, sedativi, kiseonik.

Budite oprezni sa nadoknadom tečnosti zbog često pratećeg edema mozga.

Veoma je bitno da proverite da li postoje sekundarna oštećenja i sanirati ih.

Nesreća sa udarom groma se može desiti i na nekim mestima sa masovnim okupljanjem, npr. sportski događaj na otvorenom i sl. I tada može doći do stradanja većeg broja ljudi.

Komplikacije sa kojima se naknadno može suočiti osoba koja je preživela udar groma su: stvaranje katarakte, neurološke i psihičke poteškoće, prskanje bubne opne, frakture kostiju.

FOTO: PROFIMEDIA

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia