Uhapšen jer je možda dodirnuo praznu kesu

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA
Foto: Antena M

Biološki trag koji je pronađen na kesi u štek stanu osumnjičenih za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a koji se dovode u vezu sa ubistvom Miodraga Migija Kruščića i ranjavanjem Olivere Lakić, ne mora pripadati optuženom Luki Bulatoviću. Rukovodilac grupe za DNK vještačenje Forenzičkog centra u Danilovgradu Sandra Kovačević u nalazu je navela da su na kesi koja j e nađena u štek stanu pored kese sa oružjem pronađeni biološki tragovi četiri osobe, piše Dan.

Utvrđeno je da su na toj kesi tragovi koji pripadaju optuženima Filipu Bešoviću i Goranu Rakočeviću, a jedan trag sa “ograničenom podrškom hipotezi” pripada okrivljenom Bulatoviću. Osim njih trojice, u ovom predmetu se sudi i Dejanu Vukašinoviću, čiji se trag ne nalazi na ovom predmetu.

Bulatovićev advokat Miloš Vuksanović pitao je vještaka da li je moguće da bi ponovljenim vještačenjem bilo utvrđeno da sporni trag ne pripada njegovom klijentu. Ona je odgovorila da je vjerovatnoća da trag pripada Bulatoviću toliko mala da se to ne može sa sigurnošću tvrditi. Ipak, dajući odgovor za zapisnik, koristila se stručnom terminologijom u kojoj nije bilo ove čvrste tvrdnje, što je izazvalo negodovanje odbrane.

“Rezultat vještačenja daje ograničenu podršku da je optuženi Bulatović jedan od donora biološkog traga. U konkretnom slučaju, radi se o najnižem stepenu podrške hipotezi da je on jedan od donora biološkog traga”, kazala je Kovačevićeva.

Ona je rekla da se ne može decidirano izjasniti da li je moguće isključiti mogućnost da Bulatović nije donor biološkog materijala na spornoj kesi. Takođe, odgovorila je i da teorijski postoji mogućnost da se trag može prenijeti i tzv. sekundarnim transferom, odnosno bez direktnog kontakta.

“Ipak, taj proces nije jednostavan i zavisi od niza okolnosti”, navela je Kovačevićeva.

Ona tvrdi da je nalaz vještačenja potpuno pouzdan i da ponovljeno vještačenje ne bi dalo druge rezultate.

Ovi optuženi nalaze se i na spisku osumnjičenih za ranjavanje novinarke Vijesti Olivere Lakić i ubistvo Miodraga Kruščića u istrazi koju vodi Više državno tužilaštvo u Podgorici. U tom predmetu optužnica još nije podignuta, a okrivljeni i njihovi advokati u više navrata su isticali da se za isto oružje vode dva predmeta, tvrdeći da je to nezakonito.

Advokat Vuksanović tražio je da se optuženima ukine pritvor, podsjetivši da su oni već oko godinu dana u pritvoru zbog nelegalnog oružja. Sudija Osnovnog suda u Podgorici Larisa Mijušković Stamatović odbila je taj predlog.

Nastavak suđenja zakazan je za danas. Sudija će na današnjem pretresu donijeti odluku da li će prihvatiti predlog tužioca da se u daljem postupku u dokaze uvrsti nalaz vještaka trasologa koji je urađen po naredbi Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje vodi istrage o ubistvu Kruščića i ranjavanju Lakićeve. Takođe, sudija Mijušković Stamatović je juče pročitala izvode iz kaznene evidencije za optužene po kojima Vukašinović i Bulatović do sada nijesu osuđivani.

Rakočeviću je izricana kazna zbog nelegalnog držanja oružja, kao i Bešoviću.

Advokat Vuksanović priložio je dokaz da je za tu kaznu nastupila rehabilitacija.

Ponudili mu 500 eura da premjesti oružje

Odgovarajući na pitanje svog branioca Marka Radovića, optuženi Vukašinović je kazao da nikada nije ušao u stan na Starom aerodromu u kojem se nalazilo oružje za koje se tereti. On je pojasnio da mu je Rakočević ponudio da za naknadu od 500 eura iz stana uzme oružje i preda ga njemu. Tvrdio je i da je Rakočević rekao da to radi kako Bešović, koji je nedugo prije toga uhapšen, ne bi bio otkriven za ovo oružje. Vukašinović je tvrdio i da je na to pristao jer je bio lošeg imovnog stanja, kao i zbog porodične situacije u kojoj se tada nalazio.

“Znao sam da se u kuhinji nalaze meci i bomba. Za eksploziv koji je bio u sobama nijesam znao”, rekao je Vukašinović.

Njegove navode potvrdili su i optuženi Bešović i Rakočević. Bešović je istakao da je eskploziv u stan unio dva dana prije nego što je uhapšen, da za to niko nije znao i da je namjeravao da ga preproda.