Plažni mobilijar na Jazu poslije 17 časova nije besplatan

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

U prethodnom periodu iz Morskog dobra je više puta najavljivano da će ove sezone plažni mobilijar na javnim kupalištima biti besplatan nakon 17 sati. Međutim, neki zakupci plaža toga se ne pridržavaju, već naplaćuju ležaljke i suncobrane i u kasnim poslijepodnevnim časovima, ali po nižim cijenama.

Čitalac CdM-a dostavio je fiskalni račun kao dokaz da je prekjuče na plaži Svetionik, na Jazu, korišćenje ležaljki platio pet eura.

Foto: CdM
Foto: CdM

“Eto besplatno poslije 17 časova. Pozdrav”, kazao je kratko.

Iz Turističke inspekcije je prošle sedmice CdM-u saopšteno da će kažnjavati zakupce koji naplaćuju ležaljke i suncobrane poslije 17 sati tek kada oni tu odredbu istaknu na informativnim tablama.

<<<Zbrka oko besplatnih suncobrana i ležaljki: Inspekcija kaže jedno, Morsko dobro drugo, kupači ispaštaju<<<

U Morskom dobru, pak, kažu da je izrada novih grafičkih folija za informativne table u toku, te da će odredba o nenaplaćivanju biti istaknuta narednih dana.

Trenutno na plažama stoje informativne table od ranije, na kojima se ne navodi da su suncobrani, baldahini i ležaljke besplatni poslije 17 časova. Sve dok ta odredba nije naglašena, zakupci mogu da ih naplaćuju i inspekcija ih neće sankcionisati.

Zakon o turizmu zakupce ne uslovljava da istaknu nova pravila o naplati, ali to im jeste obaveza iz Ugovora o zakupu morskog dobra. Ako ga prekrše – onda je Morsko dobro na potezu.