Mugoša tražila produženje roka da napiše presudu za pokušaj terorizma

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Juče je istekao zakonski rok za izradu pisanog otpravka presude optuženima u slučaju pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 20016. godine, sudija Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša još nije napisala presudu. Kako u zakonoskom roku od dva mjeseca nije napisala presudu, juče je pisanim putem obavijestila o tome predsjednika Suda Borisa Savića i obrazložila da to nije uspjela da učini zbog obimnosti i složenosti predmeta.

Iz Višeg suda je CdM-u pojašnjeno da se Mugoša pozvala na zakonsku mogućnost da se u ovako složenim i obimnim predmetima taj rok može produžiti.

“Sudija Suzana Mugoša, u skladu sa zakonom, obavijestila je predsjednika Suda da, zbog obimnosti dokaznog materijala i složenosti predmeta, nije u mogućnosti da u zakonskom roku pisano izradi navedenu presudu”, saopštila je CdM-u  Aida Muzurović, portparolka podgoričkog Višeg suda.

Prema njenim riječima rok za pisanu izradu presude propisan Zakonikom o krivičnom postupku propisuje rok od mjesec dana po objavljivanju, a u složenim stvarima dva mjeseca po objavljivanju presude, s tim što može biti duži ukoliko o tome predsjednik vijeća obavijesti predsjednika suda.

Podsjetimo trinaest optuženih koji su se teretili za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine 9 .maja ove godine oglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora, jer su, prema ocjeni sudskog vijeća nesumnjivo počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Agenti ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična djela stvaranje kriminalne grupe i terorizam u pokušaju.

Bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na osam godina, dok su Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, kojima je suđeno u odsustvu, dobili po sedam godina za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju putem pomaganja. Za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je pokušala teroristički napad, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina, Branka Milić tri godine, Srboljub Đorđević, Milan Dušević, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović dobili su po godinu i šest mjeseci, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu. Svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su uračunljivi i svjesni svog djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno”.

Cilj kriminalne grupe koju su formirali Šišmakov i Popov, prema ocjeni suda, bio je da zastraše građane, povrijede ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore, proglase nasilno pobjedu Demokratskog fronta, zauzmu Skupštinu i tako spriječe ulazak u NATO.

Obrazlažući presudu, sutkinja Mugoša je navela da je u toku postupka utvrđeno da su optuženi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od početka 2016. godine do 18. 10. 2016. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije organizovali kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna.