Mugoša tražila produženje roka da napiše presudu za pokušaj terorizma

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Juče je istekao zakonski rok za izradu pisanog otpravka presude optuženima u slučaju pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 20016. godine, sudija Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša još nije napisala presudu. Kako u zakonoskom roku od dva mjeseca nije napisala presudu, juče je pisanim putem obavijestila o tome predsjednika Suda Borisa Savića i obrazložila da to nije uspjela da učini zbog obimnosti i složenosti predmeta.

Iz Višeg suda je CdM-u pojašnjeno da se Mugoša pozvala na zakonsku mogućnost da se u ovako složenim i obimnim predmetima taj rok može produžiti.

“Sudija Suzana Mugoša, u skladu sa zakonom, obavijestila je predsjednika Suda da, zbog obimnosti dokaznog materijala i složenosti predmeta, nije u mogućnosti da u zakonskom roku pisano izradi navedenu presudu”, saopštila je CdM-u  Aida Muzurović, portparolka podgoričkog Višeg suda.

Prema njenim riječima rok za pisanu izradu presude propisan Zakonikom o krivičnom postupku propisuje rok od mjesec dana po objavljivanju, a u složenim stvarima dva mjeseca po objavljivanju presude, s tim što može biti duži ukoliko o tome predsjednik vijeća obavijesti predsjednika suda.

Podsjetimo trinaest optuženih koji su se teretili za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine 9 .maja ove godine oglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora, jer su, prema ocjeni sudskog vijeća nesumnjivo počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Agenti ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična djela stvaranje kriminalne grupe i terorizam u pokušaju.

Bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na osam godina, dok su Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, kojima je suđeno u odsustvu, dobili po sedam godina za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju putem pomaganja. Za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je pokušala teroristički napad, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina, Branka Milić tri godine, Srboljub Đorđević, Milan Dušević, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović dobili su po godinu i šest mjeseci, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu. Svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su uračunljivi i svjesni svog djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno”.

Cilj kriminalne grupe koju su formirali Šišmakov i Popov, prema ocjeni suda, bio je da zastraše građane, povrijede ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore, proglase nasilno pobjedu Demokratskog fronta, zauzmu Skupštinu i tako spriječe ulazak u NATO.

Obrazlažući presudu, sutkinja Mugoša je navela da je u toku postupka utvrđeno da su optuženi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od početka 2016. godine do 18. 10. 2016. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije organizovali kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here