Zaplijenjeni lažni ljekovi, doping, uhapšena 234 osumnjičena

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA
Foto: Antena M

Trideset tri zemlje, među kojima je i Crna Gora učestvovale su u međunarodnoj policijskoj akciji kodnog naziva Viribus, koordiniranoj od Europola, za sprečavanje trgovine doping materijalima i krivotvorenim lijekovima.

Operacija, koju je predvodi italijanski NAS carabinieri i koju je vodila finansijska jedinica grčke policije, je najveća akcija ove vrste ikada, tokom koje je zaplijenjeno 3,8 miliona nezakonitih doping supstanci i falsifikovanih lijekova, razbijeno 17 organizovanih kriminalnih grupa, zatvoreno devet podzemnih laboratorija, uhapšeno 234 osumnjičene osobe i pokrenuto 839 sudskih postupaka, pišu Dnevne novine.

Kako se navodi u saopštenju Europola, zatvaranje podzemnih laboratorija bio je jedan od glavnih ciljeva operacije, a čak devet ih je otkriveno i zatvoreno u evropskim zemljama i zaplijenjeno je gotovo 24 tone sirovog steroidnog praha.

“Trgovci na veliko uvoze ogromne količine steroida kako bi nahranili ilegalno tržište koje čine neprofesionalni sportisti, biciklisti i bilderi. Stereoidi se uglavnom kupuju iz Azije ili istočne Evrope da ih prevoze u teretane. Male organizovane kriminalne grupe ulažu u ilegalne laboratorije i prodaju doping supstance, a kontinuirani rast neovlašćenih i nereguliranih onlajn apoteka doprinosi širenju tog posla. Europol je zato i rasporedio pet stručnjaka i mobilne kancelarije u Mađarskoj i Španiji kako bi u realnom vremenu provjerili podatke prikupljene tokom operacije i pružili forenzičku podršku”, navodi se u saopštenju.

Eksperti iz Europolove koordinirane koalicije za borbu protiv intelektualnog vlasništva, koju je finansirao Zavod za intelektualnu svojinu Evropske unije, takođe je podržao aktivnosti putem obavještajnih izvještaja otvorenog izvora na web stranicama i računima za promet doping materijala.

Farmaceutska industrija je sarađivala u pružanju obavještajnih podataka preko Instituta za farmaceutsku sigurnost. Europol je podržao operativne aktivnosti sa nekoliko koordinacionih, strateških i operativnih sastanaka.

U ovoj operaciji,osim Crne Gore učestvovale su i Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Njemačka, Mađarska, Irska, Latvija, Litva, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija, Velika Britanija, Albania, Bosna i Hercegovina, Columbija, Island, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Švajcarska, Ukrajna i SAD.