Oko 80% Srba Crnu Goru doživljava kao svoju i prijateljsku zemlju

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Istraživanje agencije Faktor plus, sprovedeno u Srbiji, pokazalo je da skoro polovina građana te države doživljava Crnu Goru kao svoju zemlju, iako je prošlo 13 godina od kada je Crna Gora obnovila nezavisnost.

Građani Srbije Crnoj Gori u najvećoj mjeri zamjeraju odnos prema Kosovu i prema Srbima u toj državi i smatraju da je politika Mila Đukanovića najodgovornija za novonastale tenzije, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus. Većina smatra i da neće dođi do eskalacije.

Na pitanje šta su najveći uzroci problema u odnosima Srbije i Crne Gore, 44 odsto ispitanika smatra da je to zvanična politika Crne Gore, 27 procenata da je roječ o borbi velikih sila za uticaj na Balkanu, 16 odsto misli da je politika Srbije najodgovornija za tenzije, dok 13 odsto nema odgovor.

Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus kaže za Blic da je ljutnja uglavnom usmjerena prema političkim elitama.

“Ljutnja naših građana odnosi se na crnogorske vlasti, ali znatan procenat misli da se upravo u susjednoj Crnoj Gori ukrštaju interesi velikih sila. Iako u pitanju nije navedeno o kojim zemljama se radi, jasno je da su s jedne strane NATO i SAD, a na drugoj Rusija. To su glavni uzroci narastanja tenzija po mišljenju ispitanika”, navodi Pejić.

Manji procenat je onih koji krivca vide u politici Srbije.

“To su uglavnom kritičari prosrpske politike, građanski opredeljeni. Oni misle da Srbija mora da bude mekša prema Kosovu, Crnoj Gori i drugima u regionu”,kaže Pejić.

Na pitanje šta bi Srbija trebalo da radi u krizi sa Crnom Gorom, čak 80 procenata u zbiru (tri ponuđena odgovora) smatra da treba izbjegavati provokacije – 38 odsto kaže da ne treba da odgovaramo bez obzira na provokacije, 24 odsto navodi da treba da imamo znatno pomirljiviji ton, 18 odsto “da stalno podsjećamo na neosnovanost poteza Crne Gore i da izbjegavamo sukobe i zaoštravanje krize”. S druge strane, 20 procenata ispitanih je za to da naš državni vrh “odgovori istom mjerom, možda čak i jače”.

Pejić kaže da, bez obzira na tenzije u govorima političara i posebno u pojedinim medijima, među građanima Srbije dominantan je pomirljiv ton.

“Građani većinski smatraju da ne treba ići na eskalaciju, uz očuvanje interesa Srbije i Srba”, kaže on.

Pejić ne vidi da su posljednja dešavanja u vezi sa crnogorskim Zakonom o vjeroispovijesti uznemirila građane.

Većinsko je mišljenje i da do eskalacije sukoba između dvije države neće doći. Nešto manje od polovine reklo je da ne očekuje eskalaciju i da će odnosi polako biti korektniji, 37 odsto ne zna, 20 procenata smatra da će do eskalacije doći, ali verbalne, dok samo tri procenta očekuje eskalaciju, čak i oružane sukobe.

“To su dosta optimistični odgovori. Ljudi su oguglali na sukobe. Građani zapaljive izjave političara i protestne note koje šalju jedna ili druga strana čak i ne uzimaju u obzir. Provijava optimizam, ne da će sve biti savršeno, već da neće biti većih problema”, navodi Pejić.

Na pitanje kako doživljavate Crnu Goru zanimljivo je da je čak 44 procenta ispitanika dalo odgovor “kao svoju zemlju”, 36 odsto kaže da je riječ o prijateljskoj susednoj zemlji, 15 odsto je ravnodušno, dok samo pet procenata vidi ovu državu kao neprijateljsku.

“Negativni odgovori su uglavnom usmjereni na crnogorsko državno rukovodstvo. Optimističan je nalaz da između građana dve zemlje nema netrpeljivosti, to ohrabruje”, zaključuje Pejić.

Split i Crna Gora nisu za poređenje

Nedavno se na društvenim mrežama pojavila fotografija iz Splita na kojoj se vidi izgreban automobil sa srpskim tablicama. Vladimir Pejić kaže da će toga biti još, da ekstremi uvijek postoje, ali da Split i gradovi u Crnoj Gori nisu uporedivi.

“Osim određenog broja pristalica sadašnjeg političkog rukovodstva Crne Gore, tenzija nema bez obzira što je naše istraživanje rađeno samo u Srbiji, među građanima nema mržnje, ali će dosta toga zavisiti od izjava i ponašanja političara”, zaključuje Pejić.