DPS sprema platformu, pozvaće opoziciju na dijalog: Reforma zakonodavstva DA, tehnička vlada NE

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Demokratska partija socijalista sprema političku platformu koju će ponuditi opoziciji, koja podrazumijeva da vladajuća struktura i većinski dio opozicije zajedno u narednom periodu rade na reformi izbornog i drugog zakonodavstva, saznaje CdM.

Kako tvrde izvori CdM-a, ovoga puta najvjerovatnije neće biti ranijeg modela tehničke (prelazne) vlade kakva je bila 2016. godine, jer je poznato da takav politički projekat nije dao željene rezultate.

Ono što nezvanično tvrde izvori CdM-a, biće formirana tijela sastavljena od vlasti i opozicije, koja će raditi na više frontova i reformama zakonodavstava.

Dobar dio opozicionih partija i nezavisni poslanici, kako tvrde uzvori CdM-a, spreman je da zajedno sa DPS-om radi na pripremanju fer i slobodnih izbora 2020. godine. Ali ne samo toga, već i priče oko Sudskog savjeta, Agencije za sprječavanje korupcije, rada Javnog servisa…

Ono što priprema Demokratska partija socijalista u skladu je i sa željama Evropske unije, da se uspostavi dijalog vlasti i opozicije.

Da se već sprema politički plan, za CdM potvrđuju i u vladajućoj partiji, ali ne preciziraju detalje.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić za CdM kaže da o tome za sada ne bi detaljnije govorio budući da je to pitanje o kojem se moraju prvo izjasniti stranački organi, ali napominje da sa sigurnošću može reći jeste da je DPS spreman za dijalog sa opozicijom u cilju dalje dogradnje izbornog i drugog zakonodavstva.

On je podsjetio da je na inicijativu Demokratske partije socijalista formiran Odbor za dogradnju izbornog i drugog zakonodavstva i da je zajednički cilj bio da se radi na iznalaženju zajedničkih rješenja kako bi se ispunili preporuke OEBS-a sa prethodnih izbora i riješila eventualna otvorena pitanja koja je potrebno dodatno precizirati ili na drugačiji način riješiti.

“Nažalost, neke partije su napustile rad u Odboru, ali mi se čini da se i iz tih partija sve češće čuju konstatacije da se kroz parlement taj posao mora obaviti i da je krajnje vrijeme da Odbor počne da radi u punom sastavu. Sve ovo vrijeme DPS je sa svojim partnerima radio u Odboru i pripremili smo određena rješenja koja ćemo ponuditi kolegama iz opozicije”, jasan je Nikolić.

Kada je riječ o čestom pominjanju tehničke vlade, Nikolić tvrdi da su u DPS-u već u nekoliko navrata komentarisali ideju tehničke vlade i konstatovali da su razočarani i prethodnim iskustvom u Vladi izbornog povjerenja.

“Ovo budući da su opozicione partije prekršile dogovor i umjesto priznanja izbornog rezultata stupile su u bojkot rada u parlamentu”, zaključio je Nikolić u izjavi za CdM.

Treba napomenuti kako se ovih dana iz opozicionih redova čuje da je neophodno formiranje tehničke vlade.

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) i poslanik u Skupštini Raško Konjević kazao je da ukoliko ne dođe do formiranja tehničke vlade, odnosno ako se ne nađe model koji je prihvatljiv za poziciju i opoziciju, da će doći do bojkota izbora.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, sa druge strane, nedavno je poručio da neće biti prelazne vlade već da je DPS u više navrata opoziciji nudio dijalog.

On je podsjetio da su mnogo puta, od početka krize u funkcionisanju parlamenta, pozivali opoziciju na uspostavljanje dijaloga.

Đukanović je naglasio da je, odmah nakon što su počeli građanski protesti, uslijedio poziv opoziciji da se razgovara o njihovim legitimnim zahtjevima.

“Odbijali su te naše ponude, navodeći da je jedino što ih zanima podnošenje ostavke”, naveo je on.

Prema riječima Đukanovića, premijer je u parlamentu samo pozvao opoziciju na dijalog.

“Mi smo vrlo istrajni u tome da razgovaramo sa našom političkom konkurencijom. Poziv premijera se nije odnosio ni na kakav poziv za prelaznu vladu”, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, prelazna vlada je nešto što je interpretirao jedan dio medija i što priželjkuje dio opozicije.

Miraš Dušević