U predmetu Global Karbon optuženi Knežević, Nikolić i trojica saradnika

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Zamjenica glavnog specijalnog tužioca Lidija Vukčević podigla je optužnicu u predmetu Global karbon protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, koji je označen kao organizator četvoročlane kriminalne grupe koja mu je svojim djelovanjem pribavila imovinsku korist od 1.900.000 eura.

Osim Kneževića, na optužnici su se našli bivši izvršni direktor Invest banke Montenegro (IBM) Zoran Nikolić i nekadašnji član odbora direktora te banke Predrag Dašić, izvršna direktorica „Global karbona“ Biljana Bašović i dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su ,,Atika land“ i ,,Mogren hil“, Brankica Bašović.

Bašović se tereti da je direktni izvršilac poslova kojim je oštećena IBM banka, dok se Nikolić, Dašić Nikolić, Dašić, Biljana i Brankica Bašović terete za zloupotrebu ovlašćenja u privrednom poslovanju u okviru kriminalne organizacije na čijem čelu je, kako Tužilaštvo osnovano sumnja, bio Duško Knežević.

Istragom je Tužilaštvo došlo do nepobitnih dokaza da je ova grupa od 2008. do 2017. godine, po uputstvima Kneževića, u više navrata realizovala njegove odluke kojim je preko kompanije „Global karbon“ oštećena Invest Montenegro banka. Optužnica je podignuta juče i predata Višem sudu u Podgorici nakon višemjesečne istrage koju je tužiteljka Vukčević vodila u ovom slučaju.

Status svjedoka saradnika u ovom predmetu dobio je bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić.Istražitelji su došli do podataka koji ukazuju da je grupa, koju je predvodio odbjegli biznismen, za 1,9 miliona eura oštetila firmu „Global karbon“ čiji je osnivač IBM.

Knežević je davanjem pozajmice od milion eura koja nikada nije vraćena i kolaterala na više od 900.000 eura za kredite povezanih kompanija, oštetio IBM banku.

Đurđić koji je u ovom predmetu dobio status svjedoka saradnika, potpisao je sporazumno priznanje krivice u slučaju „Kaspija“ u kome je Knežević, takođe označen kao vođa kriminalne grupe.

Za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju pristao je na kaznu od šest mjeseci koju bi izdržavao u prostorijama stanovanja i da plati Višem sudu 2.000 eura i 200 eura Kliničkom centru. Sporazum sa Đurđićem je usvojio Viši sud.

Kneževiću je prethodno vlasnik Kaspija properti isplatio 12,4 miliona eura za hotel „Princes“, međutim ta kupoprodaja nikada nije finalizovana. Kaspija je aktivirala garancije Atlas banke i na sudu dobila svoj novac, dok Knežević milione koje je uzeo nikada nije vratio banci.

Prema navodima optužnog akta, Đurđić je bio podstreknut od Kneževića da izda i odobri garanciju ,,s ciljem pribavljanja koristi drugoj osobi“ Kneževiću, koji je većinski vlasnik banke.

U spisima predmeta postoje dokazi da je Kneževiću uplaćeno osam miliona eura i dvije tranše – od dva miliona i 2.400.000. Osim slučaja „Kaspija“, protiv Kneževića je formirano još nekoliko predmeta i u svima je označen kao vođa kriminalne grupe stavlja mu se na teret utaja poreza i doprinosa i pranje novca. Za njim su crnogorske vlasti raspisale međunarodnu potjernicu.