Konjević: Tehnička vlada ili bojkot izbora

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije SDP i poslanik Raško Konjević kazao je u intervjuu za Dan da će, ukoliko ne dođe do formiranja tehničke vlade, odnosno ako se ne nađe model koji je prihvatljiv za poziciju i opoziciju, doći do bojkota izbora.

Podsjeća da je SDP sa svog IX Kongresa uputio javni poziv svim parlamentarnim političkim subjektima da otpočnu dijalog oko reforme izbornog zakonodavstva, jer je i u poslednjem izvještaju Evropske komisije jasno iskazan stav o prisutnom nepovjerenju u izborni proces i potrebu njegove reforme.

“Naš stav je da nakon afere „Koverta” i presude Ustavnog suda o neustavnom ograničavanju elektronskih komunikacija na dan izbora opozicija mora imati političko pravnu garanciju za primjenu novog izbornog zakonodavstva. U Crnoj Gori najčešće nije problem šta piše u zakonima, nego je problem u načinu njegove primjene. Cilj tehničke vlade je da se dođe do pravno političkih garancija za sprovođenje dogovorenog. Za nas je suštinski bitno da se krene u rješavanje političke krize, koja je prepoznata i u izvještaju EK. A kako riješiti probleme koje imamo nego dijalogom i konzenzusom. Mogućnost da imamo izbore na kojima opozicija ne učestvuje zbog lošeg zakonodavstva i ambijenta negativno bi uticala na evropski put Crne Gore”, smatra Konjević.

Tehnička vlada je, ocjenjuje, za sve opozicione partije označena kao model političko pravne garancije da će se novo izborno zakonodavstvo adekvatno primjenjivati.

“Ako neko ima bolji model, neka ga saopšti. Afera „Koverat” jasno je pokazala sve anomalije funkcionisanja političkog sistema tokom kampanje. Vjerujem da će svi akteri političke scene biti dovoljno zreli da oko osnovnog pitanja demokratije fer uslova za održavanje izbora nađemo model koji će biti prihvatljiv i vlasti i opoziciji. U protivnom, imaćemo bojkot izbora od strane svih opozicionih partija”, ubijeđen je zamjenik lidera SDP.

Na pitanje da li vjeruje da će se izborno zakonodavstvo izmijeniti do narednih izbora, opozicija vratiti u Odbor za dalju izmjenu izbornog zakonodavstva i posao završiti do kraja, on odgovara da će to biti test za DPS – da li postoji politička volja da se promijene ocjene o potrebi ukupne reforme izbornog zakonodavstva iz poslednjeg izvještaja EK.

“Ali i test za dio opozicije koje je i ambasador Orav kritikovao zbog odsustva stvarne volje za dijalogom. Izbori se ne mogu održati bez reforme zakonodavstva i stvaranja boljeg političkog ambijenta, kao i garancija da će to zakonodavstvo biti dosledno sprovođeno. Nažalost, nepovjerenje je na najvećem nivou nakon afere „Koverta” kao i odluke Ustavnog suda da je neustavno ukinuta elektronska komunikacija na izborni dan. SDP jeste za razgovore u parlamentu, ali naš stav je da bez garancija o sprovođenju zakona kroz model tehničke vlade ne može doći do dogovora”, naglasio je Konjević.

Kako je rekao, bez pune primjene novog zakonodavstva i jasnih političko pravnih garancija kroz model tehničke vlade iluzorno je očekivati promjenu u ponašanju i primjeni zakona u pojedinim institucijama.

“Sa sadašnjim načinom njihovog funkcionisanja nema govora o slobodnim i fer izborima, a dokaz za to je i postupanje u nizu slučajeva koji su podrivali crnogorsku demokratiju, poput onog koje je ASK vodila protiv nezavisnih predstavnika građana u Savjetu RTCG i AEM-u. Tako da će od zakonskih rješenja, ali i dogovora oko profesionalnih kadrova u tim institucijama zavisiti i omogućavanje poštenih uslova za izbore”, zaključio je Konjević.