Danilović: Ubijeđen sam da je moguć dogovor o poštenim izborima

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Poslanik Ujedinjene Crne Gore i jedan od osnivača saveza “Da svako ima”, Goran Danilović, kazao je u intervjuu za Pobjedu da je ubijeđen da je moguć dogovor sa vladajućom koalicijom o poštenoj izbornoj trci.

Na pitanje kako gleda na najavu zamjenika predsjednika DPS-a Duška Markovića da ta partija priprema novu političku ponudu koja će značiti veći stepen društvenog konsenzusa, on odgovara da ih je premijer naučio da treba sačekati kada on najavi inicijativu ili saopšti prijedlog.

“Koliko juče je u Skupštini saopštio da treba da se vratimo našem modelu iz 2016? Čak je i pozvao da o tome razgovaramo! Istog dana iz kabineta Vlade su nas obavijestili da Marković nije rekao šta je rekao, a dan potom Đukanović je kazao da je premijer mislio na dijalog? Samo premijer nije kazao šta je mislio. Dakle, sačekajmo da dobro čujemo o čemu se radi jer, zaista je nezahvalno tumačiti. Možda se Marković vrati na „stav od juče“ što bi bilo i hrabro i odgovorno, a možda i ponudi neku nemuštu priču iz arsenala DPS-a. Nemušto neće proći”, kategoričan je Danilović, čija stranka i savez se snažno zalažu za formiranje tehničke vlade.

Osvrnuo se i na Sporazum za budućnost, imajući u vidu da je desetak ostavki ključnih državnih funkcionera preduslov za formiranje tehničke vlade.

“Lider pokreta “Odupri se”, Džemal Perović već je pojašnjavao zapisano u “Sporazumu o budućnosti”. Jasno je saopštio da “Sporazum” nije “Sveto pismo” i vjerujem da je to učinjeno odgovorno i mudro. Ako želimo kompromis i dobro Crnoj Gori niko neće dobiti maksimum onoga što je tražio, ali neće biti ni unaprijed poražen. Tražimo elementarno poštene izbore jednom za svagda, kako bi bila prekinuta višedecenijska agonija političkog gonjenja. Ne treba niko da preda vlast opoziciji bez izbora, nego da nam omogući kvalitetnu kontrolu procesa. Bez konkretnog i ravnopravnog učešča u izvršnoj vlasti na određeno vrijeme toga neće biti”, ocijenio je on.

Naglašava i da su prestala okupljanja, ali ne bi rekao da su propali protesti.

“U politici i životu uopšte, broje se rezultati, a oni ne stižu tako brzo. Rano je da zaključujemo o rezultatima protesta. Nigdje na svijetu protesti nijesu sebi svrha važno je ono šta su pokrenuli i šta se promijenilo”, dodao je Danilović.

Kaže da se opoziciji bojkot nameće kao jedini zdravorazuman potez u nedostatku dogovora.

“Ne smijemo više nikad trčati unaprijed izgubljene bitke. Vara se pozicija ako vjeruje da će Evropljani priznati državne izbore na kojima ne bi učestvovala opozicija kao legitimne i normalne. Ja sam ubijeđen da je dogovor moguć i da čemo imati poštenu izbornu trku. Ovdje treba politička mudrost i hrabrost da se dogovorimo, a za bojkot, kao iznuđeno sredstvo, neće trebati mnogo napora. Bila bi to ogromna šteta za demokratiju u politički rovitoj Crnoj Gori, za Crnu Goru u svim njenim porama, ali i za Evropsku uniju na čijem smo obodu”, istakao je Danilović.

Podrazumijeva se, naveo je, da je bojkot ozbiljno sredstvo demokratskog pritiska ako ga koriste svi.

“Pojedinačno ne bismo učinili ništa. Ili svi na izbore, što podrazumijeva prethodni kompromis, ili niko, što će značiti duboku političku krizu sa razornim posljedicama”, poručio je Danilović.