Bečić ne da Abazoviću četiri poslanička mjesta

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Demokrate Alekse Bečića i GP URA Dritana Abazovića najvjerovatnije neće formirati koaliciju za naredne parlamentarne izbore, koji će se održati sljedeće godine, saznaju Dnevne novine iz više izvora iz te dvije partije.

Predstavnici Demokratske Crne Gore i GP URA intenzivno su ovih dana razgovarali o eventualnom formiranju koalicije za naredne parlamentarne izbore, ali je do neslaganja došlo oko poslaničkih mandata. Dvije partije čiji su poslanici od oktobarskih izbora 2016. bojkotovali rad parlamenta, a Demokrate nijesu imale ni jedan radni dan u Skupštini, nijesu mogle da se dogovore oko broja poslaničkih mjesta koja bi trebalo da pripadnu partiji Dritana Abazovića. Abazović je, naime, tražio četiri mjesta na poslaničkoj listi među prvih 15, ali mu je Bečić ponudio samo tri. U ovom trenutku očigledno je da dogovora nema, pa su pregovori prekinuti.

Mjesecima su dvojica lidera Demokrata i GP URA imali zajedničke nastupe, naročito prema Evropskoj uniji, ali posljednjih mjeseci su počeli da se razilaze u stavovima. Da je do prekida uspješne saradnje konačno došlo bilo je jasno u februaru kada su predavane liste za izbore u Tuzima. Abazović je javno pozvao Bečića da bojkotuje te izbore, ali su Demokrate samo 24 sata nakon poziva, predale svoju listu.

U međuvremenu njihov savez je došao i na udar kritike same Evropske unije. Njihovo uporno odbijanje da se vrate u Skupštinu i odbijanje da učestvuju u radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstvo nije naišlo na odobravanje Brisela. Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav oštro je kritikovao lidere Demokrata i Građanskog pokreta URA Aleksu Bečića i Dritana Abazovića zbog odluke da bojkotuju rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

Orav je to kazao na proširenoj sjednici Odbora za evropske integracije na kojoj je predstavljen Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2019, naglasivši da ne razumije njihove stavove, jer je Odbor za dalju reformu izbornog zakonodavstva formiran na njihovu inicijativu.