Kinezi oslobođeni od plaćanja 24 miliona eura carina i akciza

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Glavni izvođač radova na autoputu, kineska kompanija CRBC od maja 2015. godine, pa do danas oslobođena je od plaćanja 24 miliona eura za carinu i akcizu, pokazuju podaci Uprave carina.

Iz resora koji vodi Vladan Joković, Danu su nedavno dostavljeni podaci u vezi sa carinama i akcizama za 2018. i dio 2019. godine, dok su im lani proslijedili podatke za preostale tri godine.

Ukupan iznos koji CRBC nije platio za carinu iznosi 20,4 miliona, dok se na akcize odnosi 3,6 miliona eura. Iz Uprave carina su pojasnili da je Zakonom o autoputu Bar-Boljare, članom 21, propisano oslobođenje od plaćanja carine na uvoz građevinskog materijala namijenjenog za izgradnju autoputa, opreme namijenjene za ugradnjuu objekte autoputa i za izgradnju autoputa i postrojenja namijenjena zaugradnju u objekte autoputa i za izgradnju autoputa.

“Pravo na oslobođenje od plaćanja carine na uvoz građevinskog materijala, opreme i postroJenja ima izvođač radova na izgradnji autoputa, što znači da su samo ove tri grupe proizvoda, prilikom njihovog uvoza od strane izvođača radova, os lobođene od plaćanja carine. Za sve ostale proizvode carina se obračunava po propisanoj stopi za odnosni proizvod. Napominjemo da se PDV za sve proizvode, pa i gore navedene, koju uvozi izvođač radova obračunava po stopi od nula odsto (član 16 istog zakona), uz propisani us lov podnošenja kontrolne markice koju izdaje Poreska uprava”, pojasnili su iz Uprave carina.

Autoput je počeo da se radi 11. maja 2015. godine uz rok da bude završen do 11. maja ove godine. Taj datum je probijen, odnosno dogovoren je novi 30. septembar 2020. godine, iz razloga što treba uraditi dodatne radove koje je Vlada zaboravila da stavi u osnovni ugovor težak 809,6 miliona eura.

Podaci Uprave carina pokazuju da je CRBC u ovoj godini, do 1. maja, oslobođen plaćanja carine od 20,9 hiljada. U 2018. godini je bio oslobođen za iznos od 476,6 hiljada, 2017. godini 10,3 miliona, godinu ranije 1,03 miliona, a u 2015. godini 8,6 miliona eura.

Kada je u pitanju akciza, do prvog kvartala ove godine nije plaćena akciza od 147,9 hiljada, lani od 1,8 miliona, 2017. godine 1,22 miliona, 2016. oslobođeni su 409 hiljada, a prve godine izgradnje 43,3 hiljade eura.

Ovi podaci se, dakle, odnose samo na kineski CRBC, koji je za radove na autoputu angažovao preko 100 podizvođača. Domaći podizvođači su dobili poslove vrijedne oko 400 miliona, od čega se samo na Bemaks odnosi 235 miliona eura. Oni su, takođe, kao i CRBC oslobođeni plaćanja carina, akciza i PDV-a.

Prema podacima, koji su se krajem godina mogli čuti od strane ministra finansija Darka Radunovića, CRBC i domaći podizvođači su do decembra prošle godine bili oslobođeni plaćanja 112 miliona eura po osnovu PDV-a i carine.

DAN