Slučaj Marija Miloševića: Ni izručenja, a ni nove optužnice

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Crnogorsko Ministarstvo pravde zatražilo je izručenje svog državljanina Marija Miloševića u julu 2018. godine i od tada se u javnosti pojavljuju informacije da su se uslovi za njegovo izručenje stekli, ali izručenja i dalje nema.

„Izručenje Marija Miloševića zatraženo je molbom Ministarstva pravde u julu 2018. godine. Postupak po molbi je u toku pred nadležnim organima Republike Kosovo“, navodi se u odgovorima.

Istim povodom ranije smo kontaktirali i kosovske organe, ali su nas uputili na kolege iz Crne Gore. Milošević je prethodno tražio da ga izruče Crnoj Gori, dok se na Kosovu tereti za nedozvoljeno posjedovanje oružja, 25 grama marihuane i falsifikovanje dokumenata.

Međutim, u Crnoj Gori Miloševića sumnjiče da je dio kriminalne grupe Filipa Bešovića, te da je direktni izvršilac ubistva Miodraga Kruščića što je on negirao. Istražitelji nisu precizirali koja je uloga Miloševića bila u ranjavanju Olivere Lakić.

migi
Foto: FOS media

„Njega sam poznavao iz grada kao dobrog ugostitelja, a mislim i da je bio dobar čovjek, te da niko nije imao razloga da ga liši života. Zgrožen sam činjenicom da me policija dovodi u vezu sa ubistvom tog čovjeka. Nevjerovatne su i izmišljotine da sam navodno, u više navrata, ulazio na teritoriju države Crne Gore sa Kosova. To nije tačno! Da sam nogom zgazio na teritoriju Crne Gore, siguran sam da bih istog momenta bio uhapšen. Ne bi valjda policija, koja me potražuje, pustila da se slobodno krećem po Crnoj Gori. Istakao bih i da je moj pokojni otac bio u prijateljskim odnosima sa novinarkom Lakić i da istu poznajem iz viđenja. Ne mogu da vjerujem da me dovode u vezu sa napadom na gospođu Lakić! Nemam nikakve veze sa napadom“, jasan je Milošević.

Pismo pročitajte u cjelosti na SLJEDEĆEM LINKU.

U to vrijeme Mario Milošević je bio bjegunac nedostupan crnogorskim istražnim organima. Postavlja se pitanje: zašto bi Milošević rizikovao hapšenje dolaskom u Crnu Goru koja ga je potražuje i to da bi lično pucao u Kruščića po nalogu izvijesnog Bešovića koji se nije tretiran kao visokorangirani član kriminalne organizacije već je i za vrijeme hapšenje tretiran kao lice „blisko kavačkom klanu“? Međutim, ukoliko je Milošević zaista osoba koja je pucala, otvara se drugo pitanje: kako je osoba sa Interpolove potjernice slobodno šetala Podgoricom i usred dana ubila čovjeka u naseljenom mjestu pred svjedocima i kamerama, a potom isto tako izašla iz zemlje nakon izvršenja krivičnog djela?

Sudu nije dostavljena optužnica za ubistvo Đuričkovića

Optužnice za ovo krivično djelo još uvijek nema, ali je postojala za ubistvo Cetinjanina Radomira Đuričkovića.

Ta optužnica je razmatrana pred vijećem Višeg suda u Podgorici i vraćena je na dopunu, ali se Tužilaštvo ovim povodom više nije oglašavalo. Viši sud smo upitali da je li je, i ako jeste kada, tom organu opet dostavljena optužnica za ubistvo Đuričkovića kom je Milošević označen kao izvršilac nekog krivičnog djela.

„Optužnica nije ponovo dostavljena sudu“, piše u odgovorima Višeg suda.

Đuričković je ubijen 2016. godine na Cetinju.