Marković poručio Amfilohiju: Ne može biti svetinja ono što se kletvama želi sačuvati

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Premijer Duško Marković obratio se pismom mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohijupovodom događaja u vezi sa nelegalno izgrađenim objektom. Marković ističe da mu Amfilohije kazao da nije dao blagoslov za izgradnju krstionice i da je saglasan da se bespravno sagrađeno mora ukloniti.

To mu je, kako tvrdi Marković, Amfilohije kazao na sastanku u decembru prošle godine.

“Tačno je da smo, između ostalog, razgovarali i o uklanjanju kristionice na Prevlaci kod Tivta. Nije, međutim, tačno da mi je mitropolit Amfilohije saopštio da je dao blagoslov za izgradnju krstionice. Naprotiv, jasno je kazao da je to urađeno mimo njegovog znanja i blagoslova, i da je saglasan da se bespravno sagrađeno mora ukloniti. Ovo znaju i trojica ljudi koji su prisustvovali susretu – dvojica njegovih, i moj saradnik”, kazao je Marković.

On je poručio mitropolitu da se nezakonito građeni objekti ne mogu učiniti sakralnim, crkvenim i kulturnim dobrom.

“Takvim pristupom obesmišljava se cjelokupna ideja vjere i poštovanja svetinja. A ta ideja, kao što znamo, ne može da teče odvojeno od poštovanja države i njenih zakona. I riječ Božja zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro. Po pravoslavnom učenju, ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku”, naveo je Marković.

Sa žaljenjem i razočaranjem je, kaže, primio mitropolitovu kletvu prema nama sadašnjima i našem potomstvu.

“Ali nijesam iznenađen – nijeste se, Mitropolite, libili da nas kunete ni za Božić ni za Vaskrs! Upravo zbog toga ne možete se zaogrnuti porukama našeg vladike Petra I Petrovića Njegoša, na kojeg se pozivate. Jer Sveti Petar je mirio i ujedinjavao, molio i preklinjao u teškim vremenima – zarad napretka, jedinstva i sloge među svojim narodom. Zato su njegove poruke Poslanice i putokazi, a Vaše – kletve i ništa više od toga”, zaključio je Marković.