Đukanović: Datum prijema u EU nas ne opterećuje, posvećeni smo tom procesu

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA
Foto: CDM

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je  predsjednika Skupštine Islanda Stajngrimura Sigfusona, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik je iskazao je zadovoljstvo posjetom islandskog predsjednika parlamenta, koja predstavlja priliku za dalje unapređenje odnosa dvije države. Uz izuzetno pozitivnu emociju i odnos koji Crna Gora ima prema Islandu, državi koja je prva priznala našu nezavisnost i ratifikovala protokol o pristupanju NATO, dinamika susreta na visokom i najvišem nivou, otvara prostor za uvjerenje da će odnosi dvije zemlje nastaviti da idu samo uzlaznom linijom, ocijenio je predsjednik.

Posebno je ukazao na mogućnosti saradnje u oblasti poljoprivrede i ribarstva, kao i razmjenu iskustava u turizmu, investicijama i trgovini. Osvrnuvši se na postignuća Crne Gore u periodu od obnove nezavisnosti, Đukanović je sagovornika upoznao sa prioritetima državne politike nakon prijema u NATO, integraciju u EU i nastavak dinamičnog ekonomskog rasta.

“Datum prijema  u EU nas  ne opterećuje, posvećeni smo tom procesu prije svega jer želimo da budemo dio evropskog sistema vrijednosti”, kazao je on. Zato smo snažno posvećeni sprovođenju institucionalnih i strukturnih  reformi i stvaranju pouzdanog ambijenta za investiranje.

Predsjednik je podsjetio na razloge  višedecenijskog zaostajanja ZB za razvijenom Evropom koji opominju da za ovaj region nema alternative i da je važno uhvatiti priključak sa evropskim razvojem i na taj način učvrstiti stabilnost ZB.

Predsjednik Skupštine Islanda visoko je ocijenio odnose dvije države koje imaju odlične predispozicije za jačanje međusobne saradnje. Pored turizma ribarstva i trgovine ukazao je i na mogućnosti zajedničkog djelovanja na polju energetike. Predsjednik Sigfuson iskazao je punu podršku za integracione aspiracije Crne Gore, cijeneći da je integracija optimalan okvir za unapređenje kvaliteta života građana na ovim prostorima. Evropski odnosi za Crnu Goru mogu donijeti samo dobro, naglasio je.

Zajednički je ocijenjeno da Crna Gora i Island kao male zemlje kroz intenzivan dijalog i saradnju mogu dodatno afirmisati svoje pozicije i na međunarodnoj sceni i kroz principe multilateralizma. Naša je dužnost da kao male zemlje radimo zajedno i time se više pitamo među velikim igračima, kazao je Predsjednik islandskog parlamenta, dodajući da je međunarodna saradnja malih zemalja od vitalnog značaja.