Građani odbranili krstionicu, policija se povukla

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Nije uspjelo rušenje krstionice “Suza Njegoševa“ na Ostrvu cvijeća kod Tivta, koje je bilo zakazano u 9 časova. Zbog prevelikog broja građana, koji su se kod krstionice okupljali od ranih jutarnjih časova, policija se povukla.

Nije poznato za kada je odgođeno rušenje, a okupljeni su poručili da se neće razilaziti dok država ne odustane od namjere da sruši građevinu, prenosi primorski portali.

Kako javlja BokaNews, predstavnici policije pozvali su okupljeno sveštenstvo i vjernike koji su stajali oko krstionice da se raziđu, jer “ovo je teritorija Crne Gore i treba da se uklonite”. Okupljeni građani i sveštenik Mijajlo Backović su to odbili, a policija nije intervenisala.

Backović je potom otišao na informativni razgovor u policiju, gdje su sa njim razgovarali čelnici CB Herceg Novi i Agencije za nacionalnu bezbjednost za Boku kotorsku, pokušavajući da ga ubijede da sveštenstvo i vjernici odustanu od čuvanja malog objekta za kojeg je građevinska inspekcija donijela rješenje o rušenju.

Backović je to odbio, nakon čega se vratio kod vjernika na prevlaku i oni su ostali da “čuvaju krstionicu.“

foto: M.Milačić
Na licu mjesta bio je veliki broj policajaca; Foto: M.Milačić

Ovim povodom rano jutros, oglasili su se iz Manastira Miholjske prevlake navodeći da je policija “došla prevarno u 4.35 časova, sa ugašenim svijetlima sa mora pokušavši da tajno i nečujno opkole Krstionicu u kojoj se mnoštvo naroda molilo i učestvovalo na službi Božijoj“.

U objavi na njihovom zvaničnom Fesjbuk nalogu navodi se da se poručili policajcima da “idu kući i da zagrle svoju djecu“, kako bi bili ponosni očevi koji, kako se navodi, nisu uradili bezumlje i poslušali narešenje da sruše svetinju.

Oni se naveli da je na Ostrvu cvijeća bila tri kordona policije. Takođe je saopšteno da je održana i liturgija.

Rušenje Krstionice izazavalo je mnogo bure u javnosti, Mitropolija crnogorsko primorska protivila se tome, navodeći da se ne miri sa tom odlukom. Iz MORT-a su ranije kazali da je Krstionica nelegalno sagrađena te da će kao takva biti i srušena.

Odluka o rušenju krstionice donijeta je 14. decembra prošle godine.

U manastiru Miholjska prevlaka svakodnevno se vrše krštenja i sve je više onih koji u ljetnjom periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da Krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi. Neposredno ispod ostataka manastira nalazila se manastirska stara ponta koja je ojačana, a na njoj podignuta mala crkva – krstionica, posvećena Svetom Lovćenskom tajnovidcu – Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Crkva sa Krstionicom ima ukupno 11 kvadrata i po mnogima je i ovako nedovršena ukras obale i devastiranog ostrva.