UŽIVO protest: „Zajedno da kažemo laku noć posljednjoj balkanskoj autokratiji“

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Sedmi protest pod sloganom „Odupri se – 97000“ počeo je u 18 sati na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Kao i na prethodnim, okupilo se više hiljada građana.

18.48 – Poslanici opozicije po azbučnom redu potpisuju Sporazum o budućnosti.

18.44 – Ponovo su zatražene ostavke Mila Đukanovića, Duška Markovića, Ivice Stankovića, Milivoja Katnića, Sretena Radonjića, direktora i Savjeta RTCG.

Takođe, traže se minimalni uslovi za održavanje prvih fer i slobodnih izbora.

„Zajednički ćemo se zalagati za formiranje vlade jedinstva čiji će osnovni zadatak biti održavanje fer i slobodnih izbora“, rekao je Grubiša.

foto
Foto: FOS reporter

18.30 – Prosvjetni radnik Neđeljko Đurović poručio je „Srećan ti Crna Goro demokratski put“.

„Večeras sam tu da svi zajedno kažemo laku noć posljednjoj balkanskoj autokratiji. Hoćemo odgovoran politički sistem. Prvi put otkad postoji Crna Gora imamo priliku da demokratski smijenimo vlast. Nemojmo da pognemo glavu pred budućnošću i pred budućim generacijama“, rekao je Đurović.

On je dodao da im šalju istu poruku koju su oni poslali kad su dolazili: „Dovoljno je samo da odete“.

Glumac Slaviša Grubiša čita dokument sporazuma.

18.10 – Građani se okupljaju na trgu i nose transparente „Nećeš Milo više krasti, ova vlast mora pasti“, „Čekajući Godoa – promjene“, „Naš hod je vaša savjest“, „Radim na sebe“…

Prisutan je veći broj predstavnika opozicije.

foto
Foto: FOS reporter

Protestna šetnja će, kako su najavili organizatori, nakon govora krenuti Ulicom slobode prema zgradi VDT-a, zatim Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog pored zgrade Skupštine i preko mosta Blaža Jovanovića, potom Bulevarom Jovana Tomaševića, preko mosta Milenijum i Bulevarom Ivana Crnojevića nazad na Trg nezavisnosti.

Oni su pozvali građane da se pridruže u što većem broju jer je to, kako smatraju, jedini način da dođe do ispunjenja zahtjeva za oslobađanjem zarobljenih institucija i do korjenite promjene sistema koji već decenijama služi isključivo „opstanku hobotnice na vlasti“.

„Naš otpor se širi. Tokom cijele sedmice, organizovane su nenasilne akcije, kako od pokreta Odupri se, tako i od drugih organizacija i pojedinaca“, kaže se u saopštenju.

„Na protestu će predstavnici parlamentarne opozicije na bini potpisati Sporazum o budućnosti. To je važan korak ka jedinstvu i solidarnosti svih elemenata u društvu“, kazali su organizatori.

Oni su rekli da protest, kao i svi prethodni treba da protekne mirno, dostojanstveno i nenasilno.

„Pozivamo vas da brinete o onima koji stoje ili šetaju pored vas, da ih štitite i čuvate njihovo dostojanstvo. Molimo da se sa posebnim uvažavanjem odnosite prema starijima, osobama sa invaliditetom, trudnicama i roditeljima sa djecom“, kazali su iz pokreta.

Oni su poručili da uvijek mogu kontaktirati nekog od redara koji će se kao i svake subote zajedno sa snagama bezbjednosti brinuti da sve protekne u najboljem redu.