Ubistvo Kruščića: Osumnjičenom vozaču ukinuto rješenje o produženju pritvora

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Navodnom članu kriminalne grupe Filipa Bešovića, osumnjičenom Mijailu Stojanoviću, odlukom Apelacionog suda ukinuta je odluka o produženju pritvora određena zbog sumnje da je izvršio krivična djela teško ubistvo i kriminalno udruživanje u slučaju ubistva Miodraga Migija Kruščića, saznaje FOS.

Višem sudu je naloženo da ponovo odluči u ovom slučaju, ali kako nam je saopšteno iz tog suda, odluka još uvijek nije donijeta.

Stojanoviću je pritvor produžen za još dva mjeseca rješenjem vijeća Višeg suda, ali je Apelacioni sud našao da protiv njega, na osnovu tako donijetog rješenja nema konkretnih dokaza da je učinio navedena krivična djela, niti osnova za produženje pritvora.

Prema prikupljenim dokazima podgoričkog Višeg državnog tužilaštva i policije, kriminalna grupa je uhvaćena na osnovu analize baznog saobraćaja i sadržine video nadzora Distributivnog centra „Voli“.

Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Analizom video nadzora je utvrđeno da nedugo prije nego što su na lice mjesta došle ubice Miodraga Kruščića gdje su zapalili vozilo marke „Golf, došlo je taksi vozilo marke „Passat“ kojim je upravljao Stojanović, i koji je neposredno prije paljenja vozila jednu osobu odvezao sa lica mjesta.

Dodatno, policija je utvrdila da u taxi udruženju – dispečerskom centru „Royal plus“ pomenuto taxi vozilo dana 21. maja 2018. godine u periodu od 18:30 do 19:00 sati nije imalo prijavljenu vožnju na relaciji ka Distributivnom centru Voli. Dodatno, svjedoci su naveli da vozači taksija moraju da prijave vožnju, odnosno da upale taksimetar kako bi se vožnja preko GPS uređaja evidentirala i znalo se da taksista ima stranku u vozilu, pa je Viši sud izveo zaključak da postoji osnovana sumnja da je ovakvim postupanjem Stojanović prikrio i vožnju i stranku koju je prevozio od lica mjesta gdje je zapaljeno vozilo marke „Golf“ do Ulice 4. jula u kojoj su pripadnici kriminalnog udruženja imali iznajmljene stanove.

Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Prema ocjeni Apelacionog suda, kolege iz Višeg suda su morale da navedu sadržajne i individualizovane razloge iz kojih bi se moglo zaključiti da je Stojanović osnovano sumnjiv da je izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, a što nisu učinile.

Viši sud je životnu situaciju u kojoj se našao Stojanović doveo u vezu sa ostalim članovima kriminalne grupe, odnosno da je Mario Milošević prije hapšenja boravio na Kosovu, te da od njega može dobiti pomoć za slučaj bjekstva.

Apelacioni sud je pak ovakve zaključke Višeg suda našao za neosnovane, jer nema dokaza da Stojanović poznaje Miloševića i drugog člana grupe A.Lj.

Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Dodatno, Stojanoviću je Viši sud uzeo kao „otežavajuću“ okolnost jer je u pitanju relativno mlađe, neoženjeno lice, bez čvrste veze sa mjestom prebivališta, a po zanimanju je vozač, te kao takav može sebi obezbijediti egzistenciju i u inostranstvu, pa je izveo zaključak da bi se boravkom na slobodi dao u bjekstvo.

Apelacioni sud je i ovaj zaključak našao za neosnovan jer to što se radi o „relativno mlađem, neoženjenom licu“, samo po sebi ne predstavlja okolnost da bi se dao u bjekstvo boravkom na slobodi. Takođe, za Apelacioni sud je sporan i zaključak da Stojanović nema čvrstu vezu sa mjestom prebivališta, jer on zapravo ima porodicu koja je nastanjena u Podgorici, odnosno oca i majku.

Viši sud je prilikom produženja pritvora pogriješio i zbog toga što je zaključio da je Stojanović povratnik u vršenju krivičnih djela sa elementima nasilja, te lice koje pokazuje sklonost ka vršenju istih.

Ovaj zaključak je izveo na osnovu toga jer je ranije osuđen zbog krivičnog djela silovanje u pokušaju na dvije godine zatvora.

Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Prema ocjeni Apelacionog suda, silovanje pripada grupi krivičnih djela protiv polne slobode, pa je Viši sud morao da izvrši uvid u tu presudu, prije nego što je zaključio da je osuđivan za krivično djelo sa elementima nasilja.

U ponovnom postupku Viši sud će morati da otkloni sve nepravilnosti na koje mu je ukazao Apelacioni sud pa da onda donese na zakonu zasnovanu odluku.

Na zajedničkoj konferenciji Uprave policije i Višeg državnog tužilaštva 19. februara je saopšteno da kriminalna grupa koju je formirao Filip Bešović (29), a čiji su pripadnici Mario Milošević (38), Goran Rakočević (34), Dejan Vukašinović (36), Luka Bulatović (22), Mijailo Stojanović (34) iz Podgorice, Filip Knežević (30), Marinko Rajković (28), i Sanja Božović (38) iz Cetinja sumnjiči se da je počinila više krivičnih djela – ubistvo Miodraga Kruščića i pokušaj ubistva novinarke ND „Vijesti“ Olivere Lakić.

Kruščić je ubijen 21. maja prošle godine u bašti lokala “Palata”, u podgoričkom naselju Stari aerodrom, a Olivera Lakić ranjena 8. maja 2018 godine, ispred zgrade u kojoj živi na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Osumnjičena kriminalna grupa je otkrivena kada je pretresom stanova koje su koristili pronađeno oružje, silikonske maske, perike, lažni brkovi i brade, alat za pravljenje ekplozivnih naprava, novac, JPS trakeri…