Ukinuta pravosnažna presuda Kasumoviću za teško ubistvo u pokušaju

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Vrhovni sud Crne Gore ukinuo je pravosnažnu presudu Berancu Davidu Kasumoviću, osuđenom na sedam i po godina zatvora za teško ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, saznaje FOS.

Vijeće predsjednice suda Vesne Medenice je naložilo Apelacionom sudu da ponovo odluči u ovom predmetu, nakon što je usvojio zahtjev za zaštitu zakonitosti koji su podnijeli njegovi branioci, advokati Miloš Vuksanović i Kasim Dizdarević.

Prethodno je Vrhovno državno tužilaštvo odbilo kao neosnovane predloge advokata za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti, nakon čega su se obratili Vrhovnom sudu koji je usvojio njihove žalbe.

Prema ocjeni Vrhovnog suda, Viši i Apelacioni sud su zasnovali presude na dokazima koji nisu izvedeni na glavnom pretresu, odnosno na ranije ukinutim presudama koje nisu pročitane na glavnom pretresu, dok je Zakonikom o krivičnom postupku propisano da sud zasniva presudu samo na činjenicama i dokazima koji su neposredno izvedeni na glavnom pretresu ili su sadržani u zapisnicima, odnosno drugim materijalima koji su u skladu sa ovim zakonikom na glavnom pretresu pročitani i na odgovarajući način izneseni.

Kasumović je osuđen jer je 1. septembra 2016. godine sa umišljajem pokušao da ubije Vladana Milunovića i pri tom doveo u opasnost život njegove supruge Marijane.

Pucnjava se dogodila u Ulici IV crnogorske u Beranama, kod pošte, nedaleko od vrtića.

Kasumović, koji je bio za volanom mercedesa, susreo se sa Milunovićem, koji je vozio automobil „Opel korsa“, dok se na suvozačevom mjestu nalazila njegova supruga Marijana.

Osumnjičeni je ispalio na Milunoviće 14 projektila i pobjegao. Vladan Milunović je tom prilikom zadobio laku tjelesnu povredu.

Kasumovića je prvobitno bjelopoljski Viši sud u maju 2018. osudio na pet godina zatvora, ali je Apelacioni sud uvažio žalbu Višeg tužilaštva i preinačio presudu u pogledu sankcije i osudio ga na sedam i po godina.