Dušić kazao da će se ubiti ako bude osuđen, Mandić ne priznaje Sud

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je iznošenje završnih riječi na suđenju za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine.

Optuženi Milan Dušić kazao je da će se ubiti ako bude osuđen.

“Nisam član kriminalne organizacije. Budem li osuđen, ubiću se, jer jednostavno više ne mogu da trpim ovu nepravdu. Katnić smatra da smo šumski ljudi i non stop nas ponižava. Nisam vidio oružje, niti je iko vidio oružje, a nije ni bilo govora o njemu“, naveo je Dušić.

On je kazao da nije došao sa optuženom Brankom Milić.

“Sam sam platio hostel, niko mi nije platio“, navodi on.

On se takođe požalio na svog bivšeg branioca, advokata Branka Anđelića.

“On je radio na svoju ruku, a posljedica toga je što je tužilac rekao mnogo stvari koje nisu tačne. I sam Viši sud je rekao da Anđelić nije radio kako treba, i zamijenili su ga”, rekao je Dušić.

Jedan od optuženih lidera DF-a, Andrija Madnić, kazao je da ne priznaje sud.

Ovaj sud je ključni alat u montiranju procesa koji ima za cilj odbranu režima Mila Đukanovića.

“Ovdje je već sve presuđeno. Naši advokati nisu pristali da učestvuju u toj igri“, kazao je on.

Lider Nove kaže da su se u ovom procesu preklopili interesi NATO pakta i centra moći koje personifikuje milijarder Soros.

“Da nije bilo isceniranog Katnićevog državnog udara, režim bi sigurno otišao u opoziciju. Osnovni cilj je bio da se optuži ruska država i njene institucije, a da se onda Đukanović, na talasu antiruske histerije, obračuna sa DF-om”, ocjenjuje Mandić.

Mandić je istakao da se svjedoku saradniku Saši Sinđeliću stalno mijenjalo ime.

“U ovom sudu i ovom režimu prema nama nema dobrih namjera”, kazao je Mandić.

“Nama nije bio potreban duševni bolesnik da bismo pobijedili Mila Đukanovića. Ne postoji ni jedan dokaz da smo planirali okupljanje na dan izbora u Crnoj Gori”, dodao je on.

Pomenuo je i policajca Dragana Radonjića, koji je, prema Mandićevim riječima, nosio novac i održavao veze sa Sinđelićem.

Mandić je tužioce Milivoja Katnića i Sašu Čađenovića nazvao kriminalcima zbog čega ga je sutkinja Suzana Mugoša opomenula.

Optuženi službeni vozač DF-a, Mihailo Čađenović kazao je da nije član kriminalne organizacije.

“Nigdje na put ne mogu poći bez odobrenja predsjednika Nove Andrije Mandića i predsjednika poslaničkog kluba DF-a Milutina Đukanovića. Nikad ne komuniciram s ljudima koje vozim, ako me niko od njih ništa ne pita. Očigledno sam kriv što radim svoj posao i što vozim Mandića. Izgleda da je to moj jedini grijeh”, istakao je on.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Moisejev, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić (sudi joj se u odsustvu) i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.