Tužilaštvo sumnja da je Beppler & Jacobson Montenegro oštetio Budvu

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA
Foto: CDM

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) naložilo je sudskom vještaku građevinske struke da sprovede vještačenje u predmetu u kojem su predstavnici kompanije Beppler & Jacobson Montenegro (BMJ) osumnjičeni da su oštetili kasu Opštine Budva za 2,7 miliona eura, piše Dan.

SDT ispituje ulogu u tom poslu i najmanje tri službenika Opštine Budva za koje se sumnja da su prikrili milionski dug za komunalije hotela “Avala”, te privatne kompanije iza koje stoji ruski biznismenIgor Lazurenko.

Prema nezvaničnim podacima Dana, Specijalni policijski tim ranije je zatražio od doskorašnjeg predsjednika opštine Budva Dragana Krapovića da im dostavi imena opštinskih službenika koji su od 2010. do 2015. godine obavljali poslove obračuna i naplate komunalija.

Dug za komunalije hotela „Avala” nakon 2014. godine premašio je nekoliko miliona eura. Uprkos obećanjima da će biti plaćen, to nije učinjeno. Opština Budva je krajem 2014. godine blokira račun kompanije Beppler & Jacobson Montenegro i uspjela da prinudnim putem naplati oko 1,8 miliona eura duga.

Ipak, početkom 2015. račun firme je deblokiran, pod uslovom da dug od oko četiri miliona eura plati na rate. Međutim, Lazurenkova firma nakon toga nije uplaćivala dogovorene rate.

Umjesto da opet blokiraju račun Beppler & Jacobson Montenegro, nadležni u Opštini Budva donijeli su odluku da toj kompaniji smanje dug za komunalije, po osnovu koji je i danas nepoznat.

Sumnjiva privatizacija “Avale” i “Bjanke” izašla je na vidjelo kada je došlo do sukoba između bivših suvlasnika kompanije Beppler & Jacobson Zorana Ćoća Bećirovića i Lazurenka, koji je arbitražom pred sudom u Londonu riješen u korist crnogorskog biznismena.

Kompanija Beppler & Jacobson Montenegro pokrenula je i predmet u kojem tvrdi da je oštećena. Dan je nedavno objavio da su iz te kompanije podnijeli krivičnu prijavu protiv četiri lica zbog toga što su, kako tvrde, omogućili firmi Kazino  “Avala” da na sebe upiše poslovni prostor kompanije Beppler & Jacobson Montenegro ,kroz formu legalizacija, a uz pomoć katastra, notara i ukinute presude Osnovnog suda u Kotoru.

Zastupnik kompanije Nikola Kasalo i advokat Marko Milanović podnijeli su prijavu protiv izvršnog direktora Kazina „Avala” Gorana Lazovića, samostalnog savjetnika u Upravi za nekretnine PJ Budva Marka Kontića, zaposlenog u društvu za geodetsko premjeravanje terena „Geoas” Slavka Adžića i notara Branke Vuksanović.

Dan