Pojedini poslanici rijetko ili uopšte ne uzimaju riječ: I za ćutanje hiljadu i po eura mjesečno

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Svi crnogorski poslanici ne predstavljaju građane koji su ih birali na isti način. Dok su pojedini aktivni na plenarnim sjednicama, učestvujući u raspravama i „uzimajući“ replike, za neka imena javnost gotovo da nije čula, piše Pobjeda.

Prema MANS-ovom istraživanju sprovedenom od novembra prošle do juna ove godine, čak 22 poslanika neaktivna su na zasijedanjima. Uljuljkani u poslaničkim foteljama, uglavnom ćute i pritiskaju taster za glasanje.

Zašto bi se i trudili kada im, kako navodi Pobjeda, bez obzira na to koliko rade, svakoga mjeseca na račun „legne“ minimum hiljadu i po eura. Srednje aktivnih poslanika je 24, dok je aktivnih za jedan manje, podatak je iz MANS-ovog izvještaja. Evidentirano je i da parlament, u čijem sazivu je ukupno 81 poslanik, bojkotuje njih 12. Među najmanje aktivnima MANS je „prozvao“ Džavida Šabovića iz SDP-a.

To nije iznenađenje, s obzirom na to da on od početka ovog saziva nije došao na plenarno zasijedanje, iako je njegova partija prekinula bojkot parlamenta u junu. Šabovićeva zarada za prethodni mjesec bila je 1.706 eura. Zvonko Vuković iz DPS-a i Nedžad Drešević iz BS „etiketirani“ su, takođe, od MANS-a kao poslanici sa „najmanjim indeksom aktivnosti“. To se, ipak, nije vidjelo po njihovim mjesečnim primanjima. Vukovićeva julska zarada iznosi 1.706 eura, dok je Drešević za isti mjesec primio 1.562 eura. Ni jedan, ni drugi, međutim, ne smatraju da su „statisti“ u parlamentu.

Vuković za Pobjedu kaže da je za tri i po mjeseca efektivnog prisustva u Skupštini, koliko traje njegov poslanički „staž“ u ovom sazivu, imao tri diskusije, sa komentarima i odgovorima, a od četiri ili pet prijavljenih je, kako je rekao, pristao da odustane zbog dogovora na Kolegijumu o racionalizaciji vremena. On kaže da se rad Skupštine i aktivnost poslanika „ne smiju posmatrati parcijalno nego sveobuhvatno“, odnosno da treba imati u vidu da je „glavni rad poslanika na skupštinskim odborima“.

„Da bi istraživanje bilo validno, mora da bude sveobuhvatno. Rad Skupštine odvija se na dva nivoa – na plenumu i u odborima, koji su neodvojivi i jednako značajni i komplementarni. Moja sugestija MANS-u je da u istraživanje uvrsti i rad poslanika na odborima. Neka izvole uzeti zapisnike sa odbora, pa neka vide koliko smo učestvovali u njihovom radu“, kazao je Vuković. Na pitanje u kojem je odboru član, Vuković je kazao da je u Odboru za rodnu ravnopravnost, koji je, kako je rekao, svako malo u zasijedanju.

„Taj odbor razmatra dosta zakonskih prijedloga, uz kontrolna saslušanja i tematske, kao i zajedničke sjednice sa drugim odborima. Imamo baš dosta posla“, rekao je Vuković.

On je istakao i da nije siguran da je MANS-ovo „praćenje rada poslanika metodološki utemeljeno na realnim kriterijumima“.

„Bitan je kvalitet, a ne kvantitet“, poručio je Vuković. Nedžad Drešević za Pobjedu kaže da je aktivan kada treba, ali da uglavnom priliku za diskusije daje mlađem kolegi.

„Na odborima sam aktivan koliko i drugi, a u parlamentu najčešće pustim mlađeg kolegu Ervina Ibrahimovića da govori. Kad ima potrebe, dam i ja doprinos raspravi“, kazao je Drešević.

Boris Raonić, izvršni direktor Građanske alijanse, kaže za Pobjedu da je „totalna neaktivnost poslanika ozbiljan problem koji pokazuje izuzetno nizak nivo političke kulture i loše kadrovske selekcije unutar partija“.

„Situacija je alarmantna jer imamo i poslanike koji čitaju govore koji su im drugi napisali ili se javljaju da saopšte nesuvisle stavove. Imajući u vidu da imamo i poslanike koji bojkotuju rad Skupštine, da odborima rukovode ljudi bez iskustva u onome što im je nadležnost, slabašne stručne službe i vođstvo koje ne prepoznaje drzavničku težinu tog mjesta, onda svi treba da se zabrinemo i razmislimo kako možemo doprinijeti poboljšanju stanja“, kazao je Raonić.

Pobjeda