Umro senator Džon Mekejn

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Preminuo je republikanski senator i ratni heroj Džon Mekejn (81), saopšteno je u subotu iz njegovog kabineta, prenose svjetske agencije.

Džon Mekejn je bolovao je od tumora na mozgu, koji mu je dijagnostikovan u julu 2017. godine.

Njegova supruga Sindi na Twitteru je napisala: “Preminuo je onako kako je i živio, pod svojim uslovima, okružen ljudima koje je volio, u mjestu koje je najviše volio”.

Džon Mekejn je u američkom Senatu zastupao državu Arizonu u šest mandata, a 2008. godine je bio i predsjednički kandidat Republikanske stranke. Na izborima je izgubio od Baraka Obame.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp, kojeg je Mekejn često oštro kritikovao, tvitovao je: “Moje najdublje saučešće i poštovanje za porodicu senatora Džona Mekejna. Naše srce i molitve su uz vas”.

Obama je povodom smrti Mekejna u saopštenju naveo da su on i Mekejn, uprkos “potpuno različitim životnim iskustvima” i političkim razlikama, dijelili “vjernost nečem višem-idealima za koje su se generacija Amerikanaca i imigranata borile, marširale i žrtvovale se”, prenosi Glas Amerike.

Mekejn je imao i neuspješnu kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke 2000. godine, kada je izgubio od Džordža Buša mlađeg.

Džon Mekejn je rođen 29. avgusta 1936. godine u američkoj pomorskoj bazi u zoni Panamskog kanala-američkoj teritoriji u to vreme. Bio je pilot tokom rata u Vijetnamu. Nakon što mu je 1967. godine oboren avion, proveo je više od pet godina u zarobljeništvu.

Za kongresmena je izabran 1982. godine, poslije više od dvije decenije službe u mornarici, a za senatora 1986. U Vijetnam se vraćao i kao senator i radio na tome da posmrtni ostaci američkih vojnika stradalih u toj zemlji budu vraćeni kući.

Mekejn sa izuzetnim interesovanjem pratio dešavanja na Balkanu i često je tamo putovao. Bio je i snažan zagovornik članstva Crne Gore u NATO-u, a u martu 2018. godine je odlikovan za doprinos promociji crnogorskih interesa, snaženju međudržavnih odnosa te međunarodnom ugledu i položaju Crne Gore.