Procjenjuje se bezbjednost advokata članova kotorskih klanova

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Rat kotorskih klanova otišao je toliko daleko da postoji opasnost da je u njihovom sukobu moguća meta svaka osoba koja na bilo koji način sarađuje sa njima, pa čak i oni koji ih zastupaju u sudovima. Zbog toga se, prema saznanjima Dana, procjenjuje bezbjednosti i nekoliko advokata, posebno onih koji u više predmeta zastupaju pripadnike “škaljarskog” i “kavačkog klana”. Policija redovno prikuplja operativna saznanja kako bi djelovali preventivno u slučaju da bude potrebno. Posebna pažnja obraća se na vozila kako bi se spriječili potencijalni napadi.

Osim toga, budući da pripadnici klanova često stoje iza firmi koje se ne vode na njihovo ime, kontrolišu se i formalni vlasnici tih preduzeća.

Iz Uprave policije, zbog tajnosti postupaka, nijesu govorili o detaljima ovih provjera. U odgovoru za Dan pojasnili su da službenici Uprave policije sprovode postupak primjene procjene ugrožene bezbjednosti nakon što takva procjena bude urađena od strane nadležnog organa.

“Postupak procjene ugroženosti bezbjednosti se sprovodi na osnovu dobijenih operativnih informacija, kao i kada postoje saznanja ili eventualno zahtjevi za sprovođenje ovog postupka u odnosu na sva lica za koja je iz nekog određenog razloga potencijalne ugroženosti potrebno sprovesti ovaj postupak, a koja se bave različitim profesijama ukšučujući i advokatsku. S obzirom na prirodu ovakvog postupka, kao iz razloga zbog kojih se ova procedura sprovodi, detalje o ovakvim postupanjima nijesmo u mogućnosti da podijelimo s javnošću”, pojasnili su u odgovorima  iz Uprave policije.

Pojačane sumnje da i advokati mogu biti ugroženi u ratu klanova pojavile su se nakon ubistva advokata iz Beograda Dragoslava Miše Ognjanovića krajem prethodnog mjeseca. Zvanično nije saopšten motiv njegove likvidacije, ali je nesumnjivo da je u pitanju rat klanova, odnosno Ognjanovićev službeni angažman. On je zastupao Luku Bojovića, njegovu porodicu i saradnike. U poslednjim hapšenjima u Podgorici bio je branilac navodnog vođe “škaljarskog klana” Igora Vukotića i još jednog člana te kriminalne grupe u postupku za više likvidacija koje su počinjene ili planirane. I prije ove likvidacije crnogorska policija počela je da prikuplja operativne podatke i provjerava advokate kako bi utvrdili da li su ugroženi. Postupci se sprovode u strogoj tajnosti, pa spisak advokata nije poznat.

Dan