U planu otvaranje prelaza na Čakoru

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Vlade Crne Gore i Kosova uskoro bi mogle postići sporazum o otvaranju graničnog prelaza na putnom pravcu Murino – Čakor – Peć, kazao je u razgovoru za RTK 2 predsjednik Opštine Peć Gazmend Muhadžeri.

O tome je bio riječi na nedavnom sastanku predstavnika opština Peć i Gusinje u Gusinju, prilikom potpisivanja sporazuma o bratimljenju te dvije opštine.

U planu je, kako navodi Muhadžeri i izgradnja tunela između Rožaja i Peći, što bi omogućilo da se između te dvije opštine putuje dvadesetak minuta. Time bi se obezbijedile veze sa autoputevima ka Srbiji i Skoplju.

On je najavio i da će do kraja ovog mjeseca biti završena izgradnja još nekoliko kuća za povratnike, a počeće i izgradnja ski centra.

Gazmend Muhadžeri

“Bratimljenje opština podrazumijeva bolju saradnju u oblasti kuture, sporta, obrazovanja, kao i ekonomsku saradnju. Prilikom potpisivanja sporazuma u Gusinju 2. avgusta, kojem su prisustvovali i predstavnici ambasade Kosova u Crnoj Gori i ambasade Crne Gore na Kosovu, bilo je riječi o otvaranju graničnog prelaza na Čakoru. Od Plava odnosno Gusinja do Peći tim putem ima pedesetak kilometara, a putem preko Kule, Peć i Plav su daleko 150 kilometara. Otvaranje tog prelaza značilo bi mnogo i građanima Dečana, Istoka, Andrijevice i Berana. Uskoro bi trebalo da se sastanu delegacije dvije Vlade da razmotre to pitanje i nadamo se da ono uskoro bude riješeno”, kazao je Muhadžeri, dodajući da je na crnogorskoj teritoriji put u dobrom stanju, a da na kosovskoj treba asfaltirati 1.900 metara.

Osim otvaranja toga puta poboljšanju ukupne saradnje, ali i povezivanju sa autoputem koji se gradi u Crnoj Gori, mnogo bi značila izradnja tunela dugog 7,25 kilometara koji bi povezao Rožaje i Peć. Čitav put bio bi dug 23,5 kilometara i njime bi se između dva grada stizalo za dvadesetak minuta.

“Taj Plan u opštini Rožaje postoji i mislim da će ga investirati Evropska zajednica. Građani Peći imali bi lakši pristup autoputu Bar- Boljare u Crnoj Gori, a zatim i evropskim cestama, a značilo bi mnogo i građanima Crne Gore da autoputem preko Peći i Prištine imaju vezu sa autoputem Priština – Niš, a pošto će iduće godine biti završen i autoput Priština – Skoplje, otvoriće se i neki koridori za međunarodnu povezanost ovih država”, ističe Muhadžeri.

Mnogi koji su otišli sa Kosova odlučili da ostanu u Crnoj Gori

Kada je riječ o o povratku raseljenih osoba iz Crne Gore na Kosovo kaže da je u Peći izgrađeno 67 kuća, a u toku je izgradnja još 14.

“Neke od njih biće useljene krajem ovog i tokom narednog mjeseca. Mnogi koji su otišli sa Kosova odlučili su da ostanu u Crnoj Gori, jer ovdje je teško naći zaposlenje. Oni koji su se vratili uglavnom se bave nekim privatnim poslovima, idu tokom sezone opet u Crnu Goru da rade. Dvoje povratnika sada radi u institucijama opštine Peć”.

Nezaposlenist u Peći je iznad 35 procenata, ali se rukovodstvo opštine trudi da oživi grad time što podstiče privatni sektor, posebno poljoprivredu i turizam.