Masovno trovanje pasa i mačaka u Mojkovcu

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Nevladinoj organizaciji Prijatelji životinja Podgorica obratilo se nekoliko građana Mojkovca sa tvrdnjama da je u noći između petka i subote u njihovom gradu posut otrov, prilikom čega je otrovano preko dvadeset pasa i mačaka, kako lutalica, tako i vlasničkih.

“Prema tvrdnjama osoba koje su nam se obratile, iza tog masovnog trovanja stoje pojedinci iz Komunalnog preduzeća, a to potkrepljuju činjenicama da su to i ranije često radili i to maltene javno. Onda bi išli po gradu i pitali sugrađane da li negdje ima otrovanih pasa i mačaka. Sve to se, kako navode naši izvori dešava u nekoliko sati poslije ponoći, pa odmah nakon trovanja radnici komunalnog preduzeća pokupe leševe uginulih životinja i otrov, tako da u zoru ne bude nikakvih tragova. Tako je bilo i ovoga puta, ali su slučajno zaboravili da pokupe leš jednog psa. Međutim građani i volonteri koji brinu o napuštenim životinjama su jutros primijetili da u gradu i u njihovim dvorištima nema pasa i mačaka, te im je postalo jasno o čemu je riječ”, kazao je izvrši direktor ove NVO Dragoje Vlahović-

Prema njegovim riječima, nije ovo prvi slučaj da se masovno truju psi i mačke u Mojkovcu, već se to organizuje svakih dva mjeseca.

“Uvijek kada bi građani prijavili svoja zapažanja, dobili bi odgovor da dolazi neko iz Podgorice i truje životinje u Mojkovcu. Prema našim saznanjima, počinioci bi bili opomenuti, ali nikada kažnjeni, jer iza njih stoji neko od lokalnih moćnika. Upravo zbog tih lokalnih moćnika građani Mojkovca su uplašeni da javno govore o ovom slučaju, pa su se obratili našoj organizaciji za pomoć”, tvrdi Vlahović.

Ističe da je ovaj slučaj masovnog trovanja životinja u Mojkovcu teško krivično djelo, pa poziva nadležne policijske i pravosudne organe da se pozabave time, da otkriju počinioce i najstrože ih kazne u sklagu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.