Likvidacija kakva dugo nije viđena: Albanac sa srpskim državljanstvom ubio hrvatskog mafijaša, panika u podzemlju

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Pripadnici Specijalne policije iz Splita juče ujutro oko 9.15 sati u munjevitoj akciji u blizini autobuske stanice u Omišu uhapsili su 27-godišnjeg Liridona B. Reč je o Albancu sa srpskim državljanstvom koji već sedam godina ima stalan boravak u Stobreču.

Sumnjiče ga za ubistvo Ante Prnjaka, bivšeg pripadnika Vojne policije, čije je izmrcvareno i izrešetano telo pronađeno u sredu oko 7.40 sati u dvorištu jednog objekta u izgradnji na splitskom TTTS-u. Naime, kako „Jutarnji list“saznaje iz izvora bliskih splitskom podzemlju da je Prnjak pre smrti okrutno mučen tako što su mu slomili prste i laktove na obe ruke te su mu nepoznatim sredstvom čupali jezik i oči. Na kraju je ubijen s pet hitaca u telo i jednim u glavu, te je odvezen svojim automobilom BMW 5, starim 15 godina, na TTTS.

– Policijski službenici uhapisli su osobu koja se sumnjiči za ubistvo 34-godišnjaka, počinjeno 22. avgusta. Takođe, obavljen je uviđaj na privatnom vozilu BMW, na kojem je isti dan izbio požar, u mestu Tugare. Utvrđeno je da je požar izazvan otvorenim plamenom te da se radi o vozilu u vlasništvu ubijenog 34-godišnjaka. U toku je kriminalistička istraga – službeno je rečeno iz splitske policije.

Splitsko podzemlje

„Jutarnji“ saznaje da je Albanac, čija se porodica inače bavi preprodajom voća i povrća, u čertvtak ujutro došao do štanda na pijaci u Omišu na kojoj su bile njegova majka i sestra. Stigao je navodno nakon što je policija ušla u trag njegovom pozivu majci u kojem joj govori da mu na štand donese veću svotu novca.

Dva zatamnjena kombija specijalaca bila su parkirana u zasedi preko puta na autobuskoj stanici, a nakon što je primećena “meta”, dvojica su specijalaca istrčala u punoj opremi, s dugim cevima i fantomkama na glavama te pretrčala put i u nekoliko trenutaka svladali Albanca i svezali ga pre nego što je uopšte došao u priliku da pruži otpor. Nije bio naoružan i odmah su ga predali kolegama koji su ga odveli u splitsku PU na daljnju kriminalističku obradu.

Zapaljeni automobil Ante PrnjakaFOTO: JUTARNJI LIST / PRIVATNA ARHIVA
Zapaljeni automobil Ante Prnjaka

Nakon što su, nekoliko sati kasnije nakon pronalaska Prnjakovog tela, dobili dojavu da je u mestu Tugare na protivpožarnom putu izgorelo vozilo za koje je posle utvrđeno da mu je vlasnik pokojni Prnjak, policajci su sprovodeći uviđaj nedaleko od protivpožarnog puta Račnik pronašli i automatsku pušku koju su povezali sa 27-godišnjim Albancem.

No, dok je iz službenih istražiteljskih krugova nemoguće dobiti bilo kakvu informaciju, u splitskom podzemlju naveliko se priča o ovoj likvidaciji kakva dugo nije viđena. Tako se uz uhapšenog Albanca, kao mogući saučesnik, spominje ime još jednog nekadašnjeg majstora borilačkih veština. Obojica su navodno tog jutra viđeni po nekim kockarnicama kako troše novac koji su navodno uzeli od žrtve te su se vozili po gradu njegovim vozilom dok ga nisu spalili. Što se tiče okrutnosti koju je ubica ili više njih iskazao prema žrtvi, priča se da je to napravljeno kao svojevrsna poruka jer su smatrali da je pokojni bio policijski “druker” odnosno špijun.

Naime, krajem jula ove godine delatnici PNUSKOK-a priveli su 25-godišnjeg D. B. jer su kod njega našli kokain, oružje i nešto manje od 100 hiljada kuna domaćeg i stranog novca. Pretragom stana u kojem je živio u Splitu policija je tada pronašla 826,8 grama kokaina, pušku strojnicu marke MGV, kalibra 5,56 mm, s prigušivačem i šaržer sa municijom, dok su u njegovom privatnom automobilu marke „audi“ nađena dva pištolja marke „beretta“, kalibra 6,35 mm, tzv. damski pištolji, dva mobilna te veću količinu stranog i domaćeg novca. Nađena je i oprema za daljnju distribuciju droge te kilogram nepoznate praškaste materije koju je verovatno koristio za povećanje mase kokaina prilikom prodaje.

Slažu mozaik

Dakle, gore spomenuti 25-godišnjak je, priča se, bliski rođak uhapšenog Albanca, a očito je da je ovaj smatrao da je bivši vojnik kriv za to što je njegov rođak u zatvoru te je odlučio da mu se osveti.

Naime, baš pokojni Prnjak u maju 2017. godine pao je kao organizator četveročlane dilerske grupe, a u toj je policijskoj akciji bilo ukupno zaplenjeno više od dva i po kilograma amfetamina, 44 grama kokaina i 364 grama marihuane čija se ulična vrednost procenjivala na nešto manje od 600 hiljada kuna.


Liridon B.FOTO: PRIVATNA ARHIVA
Liridon B.

Prnjak je, kao i ostala trojica iz grupe, bio priveden na ispitivanje na Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu koje je od sudije istrage tražilo da im se odredi jednomesečni istražni zatvor zbog uticaja na svedoke i opasnosti od ponavljanja dela.

No, sudija istrage odbio je taj zahtev i pustio ih da se brane sa slobode bez određivanja ikakvih mera opreza. Mnogima je bilo čudno kako to da je tako brzo izašao na slobodu jer količina droge nije bila zanemarljiva.

Policija još nastoji u potpunosti da složi mozaik oko likvidacije bivšeg vojnika jer je gotovo sigurno da 27-godišnjak nije bio sam u ovoj priči i da je svakako imao barem jednog pomagača.

Policija na nogama

A koliko se, nakon utvrđivanja njegovog identiteta, ozbiljno radilo na pronalasku ubice govori i podatak da su neki ljudi uhapšeni čak i u Nemačkoj.

Tako je u Minhenu u sredu uveče pet sati u policiji proveo Jasmin Husejnagić (28) zvani Pit Bul koji je s pokojnim Prnjakom prošle godine imao sukob u jednom lokalu u Velebitskoj ulici u Splitu.

– Pokojni je znao mog kuma i optuživao ga je da je on kriv što je uhapšen s tom drogom. Tog je dana došao u lokal i počeo ga je optuživati, pa sam se ja umešao i rekao mu da ne preti. Tada smo se potukli, bilo je jedan na jedan, ipak sam ja profesionalni bokser. Došla je potom i policija pa smo završili na Prekršajnom sudu, mislim da taj postupak još nije gotov. Juče su me zvali iz zagrebačke policije zbog toga, pa sam se javio u Minhen gde su me satima držali kao uhapšenika dok nisu proverili moj alibi, odnosno dok moji radnici nisu potvrdili da sam ja sve vreme bio tu. Meni je nanesena velika sramota i želim naglasiti da nemam apsolutno nikakve veze s ubistvom tog momka – rekao nam je juče Husejnagić.