Ima samo dvije godine i puši 40 cigareta na dan

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Iako ima samo dvije i po godine dječak Rapi Ananda Pamungkas je zavistan od nikotina, a ono što je najviše zaprepastilo mnoge jeste činjenica da mu cigarete kupuje majka.

Dvogodišnji Rapi Ananda Pamungkas iz Indonezije prije dva mjeseca počeo je da skuplja opuške ispred ulične tezge njegove majke. U roku od nekoliko dana on je stvorio zavisnost, te je stalno tražio od kupaca da mu daju cigarete.

Pojedini prolaznici su mu na početku palili opuške zabavljajući se gledanjem djeteta kako puši, sve dok to nije postao veliki problem porodice.

Kako je ispričala majka dječaka, Marjati, Rapi je uskoro počeo da postaje agresivan kada nije mogao da dobije svoju voljenu „maroko“ cigaretu. Upravo zbog napada bijesa, počela je da mu kupuje dvije paklice cigareta svakog dana.

„Moje dijete je naviklo da puši dok pije kafu i jede kolač. Puši svakog dana, već puna dva mjeseca. Ako mu ne dam cigarete, on ‘poludi’. Bez njih ne može da zaspi. Samo urliče i plače. Cigarete su skupe, ali mi moramo da mu kupimo jer on puši po cio dan“, iskreno je kazala Marjati.

Ni njegov otac ne može da mu zabrani pušenje…

“Ne mogu da mu kažem ‘ne’. Ja čak ni ne pušim kod kuće, već samo na poslu, ali Rapi voli da pije kafu i puši cigaretu“, kaže otac, koji se ipak slaže da treba što prije da posjete ljekara i da se konsultuju sa njim kako bi što prije dijete odvikli od nikotina.