Puđdemon se povukao

PODIJELI AKO TI SE SVIĐA

Bivši predsednik katalonske vlade Karles Puđdemon saopštio je u četvtrak uveče u Briselu, gde boravi poslednjih meseci, da je „privremeno odustao od kandidature za reizbor“. Kao naslednika predložio je Đordija Sančeza, bivšeg predsednka Katalonske nacionalne skupštine, koji je već 136 dana u zatvoru.

– Obavestio sam predsednika Parlamenta da, privremeno, neću biti kandidat za predsednika Đeneralitata. Zatražio sam da se odmah počnu konsultacije da se imenuje drugi kandidat – rekao je Puđdemon u poruci koja je emitovana preko društvenih mreža.

Đordi Sančez, koji je broj 2 na listi i „predstavlja kao niko vrednosti koalicije Zajedno za Kataloniju“, rekao je Puđdemon.

Svoju odluku o formalnom povlačenju kandidature Puđdemon je obrazložio „trenutnim okolnostima“ uz dodatak da „Madrid sada neće imati ni jedan razlog za nastavak svoje politike okupacije“.

Puđdemon je potvrdio formiranje „Saveta Republike“ sa sedištem u Briselu.

Nije jasno kako Sančez ,i da li uopšte može, biti izabran za katalonskog premijera jer je, kao i Puđdemon, fizički odsutan, sa nikakvim izgledima da izađe iz zatvora da bi bio imenovan na funkciju predsednika regionalne vlade.